Az első magyar űrnövény-kísérletnek, a Vitapric programnak állítanak emléket azok az időkapszulák, amelyeket a IV. Növénynemesítési Emléknap és Konferencia keretében helyeztek el kedden a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán. A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) az Axiom-4 küldetés keretében Kapu Tibor második magyar űrhajós által végzett tudományos vizsgálatok elemei, egyebek mellett magvak, dokumentumok és speciális eszközök kerültek a tárolókba. A kapszulák elhelyezésénél ott volt az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan is. A Szent-Györgyi Albert által készített paprikakrémről, a világ első funkcionális élelmiszeréről elnevezett Vitapric programban a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar kutatói olyan technológiai és biológiai újításokat dolgoztak ki, amelyek révén a HUNOR Magyar Űrhajós Program keretében sikeresen csíráztattak retek-, búza- és paprikamagokat a Nemzetközi Űrállomáson.