Csökkent az éttermi szolgáltatások áfája2017-01-09 - 17:10:23
A tájékoztatás alapján a vevő elviteli vagy helyben fogyasztási szándéka a meghatározó Csökkent az éttermi szolgáltatások áfája, de a szabályozás különbséget tesz a helyben fogyasztás és az elvitel között, így kérdéses volt, melyik kulcs szerint kell számlázni, ha a vendég nem tudta megenni a megrendelt ételt, és elcsomagoltatja. A NAV most közleményben tisztázta a kérdést. A tájékoztatás alapján a vevő elviteli vagy helyben fogyasztási szándéka a meghatározó. Így van ez abban az esetben is, ha az étteremben a vendég a helyben fogyasztásra megrendelt étel maradékának elcsomagolását kéri. Ha a vendég eredeti szándéka éttermi szolgáltatás igénybevételére irányult, a megrendelt, de teljes egészében el nem fogyasztott, becsomagolni kért maradék étel nem termékértékesítésnek, hanem az éttermi szolgáltatásnyújtás részének minősül, ezért erre a 18 százalékos kedvezményes adómérték alkalmazandó.
|
|