Rákkeltő ételek: reagált a húsipar 2015-10-27 - 11:07:01
Helytelen, hogy egy ilyen „komplex ügyet” egyetlen étkezési szokásra vezessenek vissza Nem sokáig váratott magára a húsipar válasza, miután az Egészségügyi Világszervezet tudatta, hogy a sonka, a kolbász vagy a virsli fogyasztása növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Az Európai Húsfeldolgozók Szövetsége helytelennek nevezte, hogy egy ilyen „komplex ügyet” egyetlen étkezési szokásra vezessenek vissza, mivel a rák kialakulásának kockázatát sok más faktor befolyásolja. Ráadásul az orvosok és étkezési szakemberek is egyetértenek abban, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében egyetlen ételcsoportot sem ajánlott kihagyni. A tegnap publikált adatok szerint napi 50 gramm feldolgozott hús fogyasztása 18 százalékkal növeli a végbélrák kialakulásának kockázatát. A vörös hús esetén pedig 100 gramm rendszeres fogyasztása 17 százalékkal növeli a veszélyt.
|
|