Figyeljünk sonkavásárláskor...2015-04-03 - 09:07:54
| Kistermelő esetében könnyű megállapítani, hogy milyen egy sonka minősége, hiszen általában lehet kóstolót kérni Magyarországon a legális kereskedelemben kapható termékek döntő többsége biztonságos és megbízható minőségű, de érdemes figyelni a húsvéti ételek vásárlásakor is – közölte Kasza Gyula, a Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karának docense. Kasza Gyula elmondta, fontos, hogy a vásárlók a minőség alapján válasszanak élelmiszert, mert akkor hosszú távon kiszorulhatnak a nem megfelelő minőségű termékek. Példaként említette a pótanyaggal és növényi zsiradékkal előállított, húsvét előtt is igen népszerű üreges csokoládékat, amelyekből egyre kevesebbet találni a boltok polcain. Kistermelő esetében könnyű megállapítani, hogy milyen egy sonka minősége, hiszen általában lehet kóstolót kérni. Jó jel lehet például, ha a hús szeleteléskor egyben marad a szelet, az ugyanis prémium minőségű sonkára utal. Ilyenek a hagyományos, hosszú érleléssel, füstöléssel vagy szárítással készült sonkák, amelyek intenzív ízhatást adnak az ételnek. A gyorspácolt sonkák esetében már nem elvárható, hogy vékonyan szeletelhető legyen, de ez még nem zárja ki, hogy megfelelő minőségű a termék. Érdemes azonban odafigyelni néhány dologra: a szakértő azt tanácsolja, mindenképp ellenőrizzük, hogy van-e a fóliazacskóban lékiválás, ugyanis az mindig silány minőségre utal.Fontos, hogy maga a csomagolás is ép és sértetlen legyen. Érdemes ezeket a főzendő termékeket úgy megfőzni, hogy a maghőmérséklete, azaz a belső hőmérséklete hosszabb időn keresztül elérje a 70°C körüli hőmérsékletet, ez biztosítja, hogy kórokozóktól mentes legyen a húsvéti menü – hívja fel a figyelmet a Corvinus Egyetem docense.Tarja esetében is figyelni kell, hogy hogy kitől vesszük a terméket, és azt is fejben kell tartani, hogy hogyan szeretnénk elkészíteni, főzve vagy sütve – magyarázza Kasza Gyula. Alaposan meg kell figyelni a termék színét és illatát, ha mód van rá.Jó minőségű termék esetében elvárható, hogy az alapanyagok domináljanak az ízben. Érdemes a terméket megbízható helyről megvenni, és mindig meg kell nézni az összetevőit is – összegzi a fontos tudnivalókat a Corvinus Egyetem docense.
|
|