A Debreceni Egyetemen is vizsgálják a sztívia élettani hatásait
2014-06-18 - 18:08:19

A kutatások eredményei mellett a „csodanövény" civilizációs és kulturális hatásairól is szó lesz a Sztívia: a természetes édesítés kultúrája című konferencián június 21-én a hajdúszoboszlói tanácskozáson, a termékbemutatókon pedig kiderül, mennyi ínyencséget lehet készíteni sztívia felhasználásával.

 A jázminpakóca, más nevén sztívia, Dél-Amerikában őshonos, édes leveléről nevezetes fűszer- és gyógynövény. Apró fehér virágai ősszel nyílnak, de a zöld levelei miatt értékes igazán.  A Debreceni Egyetemen végzett gasztorenterológiai kutatások kimutatták, hogy mellékhatások nélkül hat jótékonyan az egészségre. Gyakorlatilag nincs benne kalória, ezért nem hizlal, és a fogszuvasodást sem okoz.  A vércukorszintre nincs hatása, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. Hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen, javítja a szövetek oxigénellátását, normalizálja az anyagcserét, csökkenti a vér koleszterinszintjét, stabilizálja a vérnyomást, májvédő és gyulladásgátló hatása van, illetve semlegesíti és eltávolítja a szervezetben felhalmozott méreganyagokat. Számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, hatóanyagait a DE Bio- és Környezetenergetikai Intézetben is vizsgálják - tudatta közleményében az egyetem a honlapján.A sztíviát a világ különböző részein használják főzésnél, vagy ételek és italok édesítésére. A Debreceni Egyetem közreműködésével létrejövő fejlesztéseknek köszönhetően több olyan termék kerül hamarosan az üzletekbe, melyekben nem érezhető a növény egyébként kesernyés utóíze.  A sztíviával édesített túrórudi, és a cukorbetegeknek ajánlott üdítőital mellett egy olyan teacsalád is forgalomba kerül, amely már a filterben tartalmazza a növény leveleit, így a teát nem kell külön ízesíteni.A növény leginkább Japánban és Dél-Amerikában használják, sok helyen azonban korlátozott a forgalmazása. Az Európai Unió 2011 novemberében engedélyezte a növény édesítőszerként való használatát. Magyarországon egyelőre csak néhány hektáron termesztik. A Debreceni Egyetemen végzett vizsgálatok alátámasztják, hogy a hazai termőföldek is alkalmasak a sztívia termesztésére, így várhatóan egyre több gazdálkodó lát majd lehetőséget benne.A kutatások eredményei mellett a „csodanövény" civilizációs és kulturális hatásairól is szó lesz a Sztívia: a természetes édesítés kultúrája című konferencián június 21-én a hajdúszoboszlói tanácskozáson, a termékbemutatókon pedig kiderül, mennyi ínyencséget lehet készíteni sztívia felhasználásával.



További cikkek a témakörből
Felvásárolhatná az állam a híres magyar tejtermékmárkákat
2014-06-18 - 18:09:54
A Magyarországon érdekelt tejmultik fokozatosan visszafogják itteni tejfelvásárlásaikat, és sorra távozhatnak a hazai tejtermékgyártásból. Emiatt pedig a tulajdonukban lévő, tradicionális magyar márkák külföldi tejből készülhetnek, illetve sorsuk teljesen bizonytalanná válhat.
Szeptemberre elkészülhet a tényleges életfogytiglani börtönbüntetés új szabályozása
2014-06-18 - 18:11:28
 Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint a tényleges életfogytiglan és a kegyelmezés rendszere összeegyeztethető. Ki lehet alakítani olyan előzetes döntéshozatali mechanizmust, amely biztosítani tudja a reményhez való jogot, és ettől még a tényleges életfogytiglan büntetésnek van társadalmi elrettentő ereje.
Munkajogi kérdések: új, mobilos alkalmazás
2014-06-18 - 10:12:29
A MunkaÜGYES elnevezésű alkalmazás közérthető módon magyarázza el a munkajogi fogalmakat
Terelőúton jár ma a 18-as, és a 48-as busz
2014-06-18 - 10:10:39
Ma reggel üzemkezdettől lezárták a Monostorpályi út - Vécsey utca kereszteződést

Minden jog fenntartva! © CopyRight 2012.
Az oldalon szereplő információk felhasználása
csak az üzemeltető engedélyével lehetséges!

Best FM Szerkesztőség:
4024 Debrecen, Darabos u. 35.
Tel./FAX: (52)450-900


További elérhetőségek:
Játék: (52)500-540
SMS: 06-30-933-1046
E-mail: info@bestfm.hu

Zenei kérdések:
zene@bestfm.hu