A Debreceni Egyetemen is vizsgálják a sztívia élettani hatásait2014-06-18 - 18:08:19
A
kutatások eredményei mellett a „csodanövény" civilizációs és kulturális
hatásairól is szó lesz a Sztívia: a természetes édesítés kultúrája című
konferencián június 21-én a hajdúszoboszlói tanácskozáson, a termékbemutatókon
pedig kiderül, mennyi ínyencséget lehet készíteni sztívia felhasználásával. A jázminpakóca,
más nevén sztívia, Dél-Amerikában őshonos, édes leveléről nevezetes fűszer- és
gyógynövény. Apró fehér virágai ősszel nyílnak, de a zöld levelei miatt értékes
igazán. A Debreceni Egyetemen végzett
gasztorenterológiai kutatások kimutatták, hogy mellékhatások nélkül hat
jótékonyan az egészségre. Gyakorlatilag nincs benne kalória, ezért nem hizlal,
és a fogszuvasodást sem okoz. A vércukorszintre nincs hatása, ezért
cukorbetegek is fogyaszthatják. Hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és
szájfertőzés ellen, javítja a szövetek oxigénellátását, normalizálja az
anyagcserét, csökkenti a vér koleszterinszintjét, stabilizálja a vérnyomást,
májvédő és gyulladásgátló hatása van, illetve semlegesíti és eltávolítja a
szervezetben felhalmozott méreganyagokat. Számos ásványi anyagot és vitamint
tartalmaz, hatóanyagait a DE Bio- és Környezetenergetikai Intézetben is
vizsgálják - tudatta közleményében az egyetem a honlapján.A
sztíviát a világ különböző részein használják főzésnél, vagy ételek és italok
édesítésére.
A Debreceni Egyetem közreműködésével létrejövő fejlesztéseknek köszönhetően
több olyan termék kerül hamarosan az üzletekbe, melyekben nem érezhető a növény
egyébként kesernyés utóíze. A sztíviával édesített túrórudi, és a
cukorbetegeknek ajánlott üdítőital mellett egy olyan teacsalád is forgalomba
kerül, amely már a filterben tartalmazza a növény leveleit, így a teát nem kell
külön ízesíteni.A
növény leginkább Japánban és Dél-Amerikában használják, sok helyen azonban
korlátozott a forgalmazása. Az Európai Unió 2011 novemberében engedélyezte a
növény édesítőszerként való használatát. Magyarországon egyelőre csak néhány
hektáron termesztik. A Debreceni Egyetemen végzett vizsgálatok alátámasztják,
hogy a hazai termőföldek is alkalmasak a sztívia termesztésére, így várhatóan
egyre több gazdálkodó lát majd lehetőséget benne.A
kutatások eredményei mellett a „csodanövény" civilizációs és kulturális
hatásairól is szó lesz a Sztívia: a természetes édesítés kultúrája című
konferencián június 21-én a hajdúszoboszlói tanácskozáson, a termékbemutatókon
pedig kiderül, mennyi ínyencséget lehet készíteni sztívia felhasználásával.
|
|