A diákok közül 64 százalék rendszeresen szokott boltba járni A
tudatos fogyasztói magatartás oktatását nem lehet elég korán elkezdeni, ezért a
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a PontVelem.hu csapatával
együttműködve játékos kvízsorozatot indított általános iskolások részére. 6
héten át kérdezték a gyerekeket élelmiszerbiztonsággal, minőséggel,
bevásárlással, otthoni ételkészítéssel és tárolással kapcsolatban. Eszerint
a diákok közül 64 százalék rendszeresen, 32 százalék néha, míg 2 százalék nem,
vagy csak nagyon ritkán szokott boltba járni – mondta Matolcsy Miklós, a
PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezetője. Voltak
még érdekesebb kérdések is: a gyerekek csaknem fele a hűtőgép helyes
hőmérsékletét sem találta el: az ajánlott 4 fok körüli hőmérséklet helyett 8 és
12 fok közé állították volna a szabályozógombot. Szerencsére azonban szinte
mindenki jól tudta: a hűtőbe nem szabad meleg ételt betenni. Jelentős
pozitívum, hogy a gyerekek a felnőtteknél sokkal inkább felismerik a fogyasztó
felelősségét: 24 százalékuk szerint a lakosság hibájából következik be a
legtöbb élelmiszer okozta megbetegedés. Dr.
Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke szerint fontos,
hogy a környezettudatosság, a biztonságra nevelés, a vásárlás, sütés-főzés vagy
akár a készételek tárolása során alkalmazandó alapszabályok oktatása már
kisgyermekkorban elkezdődjön”.