Több az egészséges étel az óvodai közétkeztetésben
2014-04-14 - 09:55:10

Több a zöldség, a gyümölcs és a hal, de még mindig kevés a tej és teljes kiőrlésű pékáru az óvodákban 

Több az egészséges étel az óvodai közétkeztetésben. Az intézmények háromnegyede egészséges ételekkel bővítette az étlapot az elmúlt években; több a zöldség, a gyümölcs és a hal, de még mindig kevés a tej és teljes kiőrlésű pékáru az óvodákban - közölte az ÁNTSZ. Felmérésükben megállapították, hogy a konyhák csaknem háromnegyede vezetett be új ételeket, eddig még nem használt nyersanyagokat, ami a változatosság növelésén túl összhangban van az egészséges táplálkozás irányelveivel. Ugyanakkor a konyhák 13 százaléka 20 nap alatt csak 20-30 féle ételt kínált. A gyermekek kevesebbszer kaptak "kisétkezésre" önmagában zsírral, tepertőkrémmel, vajjal vagy margarinnal megkent kenyeret, illetve édességet. Teljes kiőrlésű, barna, magvas kenyeret, pékárut csaknem az összes óvodában kaptak a gyerekek, ám csak egyszer 10 nap alatt. Ezzel szemben voltak olyan közétkeztetők is, amelyek esetében a teljes kiőrlésű kenyerek felhasználása meghaladta a fehérét. Nőtt a zöldség- és gyümölcsfelhasználás, ezen belül nyers zöldséget, gyümölcsöt az óvodák több mint 60 százalékában naponta legalább egyszer adtak a kisgyermekeknek. Ugyancsak az egészséges táplálkozás ajánlásainak elterjedését mutatja, hogy több óvoda étlapjára került fel hal. Ugyancsak komoly az előrelépés történt a diétás étkeztetésben a felmérés szerint. Tavaly már 69%-ának tudott a közétkeztetés megfelelő ételeket kínálni. Az esetek 23%-ában a szülők segítségével, 7%-ában egyéb módon oldották meg az óvodában a diétát. A felmérés ugyanakkor kimutatta, hogy a húskészítményeknél a rosszabb minőségű és magasabb zsírtartalmú felvágottak felhasználása dominál. Tejet és tejterméket még a 2009-es vizsgálathoz képest is kevesebbet kaptak a gyerekek: alig haladta meg a korosztályos élettani szükséglet felét. A kérdőívek alapján úgy tűnik, kevesebben használnak sót tartalmazó ételízesítőket, illetve csökkent a sófelhasználás. Ugyanakkor a laboratóriumi mérések alapján az étrendek sótartalma még mindig a korcsoportos ajánlás több mint háromszorosa volt. A főzőkonyhák négyötöde együtt használt ételízesítőt és sót. Az óvodásoknak mindenhol biztosították az igény szerinti folyadékpótlást. Csakhogy egyharmaduk még cukortartalmú szörpöket, teát, gyümölcslevet is kapott rendszeresen, ami növeli az elhízás és a fogszuvasodás kockázatát. Lényeges kérdés még, hogy a gyerekek megették-e az aznapi ebédet? Átlagosan a feltálalt ebéd 80%-át ették meg.



További cikkek a témakörből
Jóvátételi munkára ítéltek egy telefonrongálót Debrecenben
2014-04-14 - 17:29:27
A jóvátételi munka tavaly július óta alkalmazható intézkedés. Az elkövető választhat, hogy állami vagy önkormányzati fenntartású intézménynél, közhasznú jogállású civilszervezetnél vagy egyháznál, illetve a részükre, a közösség javára végzi a munkát. Ha az elkövető egy éven belül megfelelően igazolja a munka elvégzését, megszűnik a büntethetősége, ellenkező esetben a bíróság büntetést szab ki rá.
Újabb állat pusztult el a debreceni állatkertben
2014-04-15 - 09:12:13
Az egyik fiatal zsiráf kanca bélgyulladásban szenvedett
Ezüstérmet nyert az Eötvös DSE
2014-04-14 - 09:45:24
Gratulálunk Szombathy András ezüstérmes csapatának
A Bikini is fellép a stadionavatón
2014-04-14 - 09:44:07
A buli már délután elkezdődik...

Minden jog fenntartva! © CopyRight 2012.
Az oldalon szereplő információk felhasználása
csak az üzemeltető engedélyével lehetséges!

Best FM Szerkesztőség:
4024 Debrecen, Darabos u. 35.
Tel./FAX: (52)450-900


További elérhetőségek:
Játék: (52)500-540
SMS: 06-30-933-1046
E-mail: info@bestfm.hu

Zenei kérdések:
zene@bestfm.hu