Több az egészséges étel az óvodai közétkeztetésben2014-04-14 - 09:55:10
Több a zöldség, a
gyümölcs és a hal, de még mindig kevés a tej és teljes kiőrlésű pékáru az
óvodákban
Több
az egészséges étel az óvodai közétkeztetésben. Az intézmények háromnegyede
egészséges ételekkel bővítette az étlapot az elmúlt években; több a zöldség, a
gyümölcs és a hal, de még mindig kevés a tej és teljes kiőrlésű pékáru az
óvodákban - közölte az ÁNTSZ. Felmérésükben megállapították, hogy a konyhák
csaknem háromnegyede vezetett be új ételeket, eddig még nem használt
nyersanyagokat, ami a változatosság növelésén túl összhangban van az egészséges
táplálkozás irányelveivel. Ugyanakkor a konyhák 13 százaléka 20 nap alatt csak
20-30 féle ételt kínált. A
gyermekek kevesebbszer kaptak "kisétkezésre" önmagában zsírral,
tepertőkrémmel, vajjal vagy margarinnal megkent kenyeret, illetve édességet.
Teljes kiőrlésű, barna, magvas kenyeret, pékárut csaknem az összes óvodában
kaptak a gyerekek, ám csak egyszer 10 nap alatt. Ezzel szemben voltak olyan
közétkeztetők is, amelyek esetében a teljes kiőrlésű kenyerek felhasználása
meghaladta a fehérét. Nőtt
a zöldség- és gyümölcsfelhasználás, ezen belül nyers zöldséget, gyümölcsöt az
óvodák több mint 60 százalékában naponta legalább egyszer adtak a
kisgyermekeknek. Ugyancsak az egészséges táplálkozás ajánlásainak elterjedését
mutatja, hogy több óvoda étlapjára került fel hal. Ugyancsak
komoly az előrelépés történt a diétás étkeztetésben a felmérés szerint. Tavaly
már 69%-ának tudott a közétkeztetés megfelelő ételeket kínálni. Az esetek 23%-ában
a szülők segítségével, 7%-ában egyéb módon oldották meg az óvodában a diétát. A
felmérés ugyanakkor kimutatta, hogy a húskészítményeknél a rosszabb minőségű és
magasabb zsírtartalmú felvágottak felhasználása dominál. Tejet és tejterméket
még a 2009-es vizsgálathoz képest is kevesebbet kaptak a gyerekek: alig haladta
meg a korosztályos élettani szükséglet felét. A
kérdőívek alapján úgy tűnik, kevesebben használnak sót tartalmazó
ételízesítőket, illetve csökkent a sófelhasználás. Ugyanakkor a laboratóriumi
mérések alapján az étrendek sótartalma még mindig a korcsoportos ajánlás több
mint háromszorosa volt. A főzőkonyhák négyötöde együtt használt ételízesítőt és
sót. Az
óvodásoknak mindenhol biztosították az igény szerinti folyadékpótlást. Csakhogy
egyharmaduk még cukortartalmú szörpöket, teát, gyümölcslevet is kapott
rendszeresen, ami növeli az elhízás és a fogszuvasodás kockázatát. Lényeges
kérdés még, hogy a gyerekek megették-e az aznapi ebédet? Átlagosan a feltálalt ebéd 80%-át ették meg.
|
|