Szigorítják az eredetvédelmet Tokajon2013-11-11 - 11:37:14
A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa új értékeket határoz meg az
aszúbor minimális összes alkohol és maradék cukortartalmára
Szigorítják az eredetvédelmet
Tokajon. A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa új értékeket határoz meg az
aszúbor minimális összes alkohol és maradék cukortartalmára, emellett a Tokaji
megnevezéssel forgalomba kerülő borokat jövő nyártól csak helyben lehet majd
palackozni. A tanács szerint a lépésre elsősorban azért volt szükség, mert a
Tokaji Aszú név alatt megjelenő termékek jelenleg „túl nagy szóródást” mutatnak
mind a minőség, mind az ár tekintetében. Mindez akadályozza, hogy a tokaji
borok visszaszerezzék elismertségüket, és hogy „ki lehessen aknázni” a Tokaji
Aszú megjelölésben rejlő potenciális piaci lehetőségeket a prémium borok
körében. Az új szabályozás megerősíti,
hogy az aszúbor készítéséhez az aszúszemeket kézzel, szemenként kell szedni.
Emellett az eddiginél jóval szigorúbb előírás, hogy az aszúbor minimális összes
alkoholtartalma 19 százalék kell, hogy legyen a készítés időpontjában, a
korábbi 12,5 százalék helyett. Ezen felül az aszúbor minimális maradék
cukortartalmát 120 grammban határozták meg a korábbi 60 gramm/liter helyett.
Szintén lényeges változtatás, hogy 2014. július 31-től az oltalom alatt álló
tokaji borok palackozása kizárólag a Tokaji Borvidékhez tartozó településeken
engedélyezett.
|
|