A szaloncukrot eredetileg kézzel készítették
fondantból, Magyarországon a XIX. században kezdték el gyártani. Mivel csak Magyarországon akasztunk
szaloncukrot a fára, így hungarikumnak tekinthető.
A
szaloncukor ugyanolyan kötelező kelléke a karácsonynak, mint a bejgli, mégis
legtöbben boltban vásároljuk. Pedig az otthoni előállítása csak annyira
időigényes, mint a többi karácsonyi édességé, cserébe sokkal olcsóbban jön ki -
még a csomagolással együtt is- mint a boltiak.
A szaloncukrot eredetileg kézzel készítették
fondantból, Magyarországon a XIX. században kezdték el gyártani.
Az
előállítást később gépek vették át, a kézi csomagolás és a csomagolópapír
rojtozása még sokáig megmaradt.
Mivel csak Magyarországon akasztunk
szaloncukrot a fára, így hungarikumnak tekinthető.
Az eredeti fondant (Konzum) szaloncukrot
készíthetik csokoládéval vagy anélkül, valamint az ízeket is variálhatják
szörppel, narancshéjjal, kávéval, vagy amivel jólesik.
Fondant/Konzum/ szaloncukor
Hozzávalók:
fél kg cukor
1,5 dl víz
1 ek ecet
valamilyen ízesítő (opcionális)
15 dkg olvasztott, temperált étcsokoládé
A cukrot a
vízzel közepes lángon főzni kezdem. Amikor felforrt (ekkor ízesíthető 2 kanál
szörppel, narancshéjjal, kávéval, amivel szeretik), hozzáadom az ecetet - ezzel
lehet elkerülni, hogy később kikristályosodjon-. 8-10 percig forralom, amíg el
nem éri a 115 fokot: ezt cukorhőmérő híján szálpróbával ellőnőrzöm, vagyis a
hideg vízbe mártott ujjamra cseppentek a szirupból - ha a két ujjam között
szálat húz, készen van a cukor. Ekkor elzárom a gázt, megvárom, hogy lehűljön
kicsit, majd kanállal addig keverem folyamatosan, amíg egészen kifehéredik. A
fondant légmentesen lezárva tárolhatják, később enyhén felmelegítve mignon vagy
eszterházy torta áthúzására is használható.
Ha
elkészült, ujjnyi széles hengereket sodrok belőle, amit később méretre vágok,
de enyhén vizes kézzel is formázható. Hagyom száradni, majd temperált
csokoládéba mártom, sütőpapíron hagyom dermedni, de a hagyományos csokoládé
nélkül készült.
350 ft/fél
kg
Egy másik,
népszerű íz a szaloncukrok körében a marcipános, amit otthon kész marcipánból,
vagy az alábbi recept alapján készíthetnek.
Házi marcipános szaloncukor
Hozzávalók:
20 dkg mandulaliszt (vagy ugyanennyi
hántolt mandula darálva)
6-8 ek szirup
ízlés szerint fűszerek, kandírozott
gyümölcsök, porcukor
15 dkg olvasztott, temperált étcsokoládé
Mivel a
kandírozásból maradt, ezért gyömbérszirupot használtam, de ha nincs kész
szirupom, 6 evőkanál cukrot 2-3 evőkanál vízzel enyhén sűrűre főzök. Összedolgozom
a mandulával és a fűszerekkel (kandírozott narancshéjat, fahéjat, és
koriandermagot használtam, de ez ízlés dolga), amíg jól formázható, tömör
masszát kapok. Hengereket sodrok belőle és felszeletelem, vagy kézzel ovális
gombócokat formálok belőle. Temperált csokoládéba mártom, sütőpapíron hagyom
dermedni.
Ha otthon
szeretnének szaloncukrot készíteni, de igazán nincs ennyi idejük rá és
megbarátkoznak a kevésbé hagyományos opcióval, a legegyszerűbb, ha valamilyen
aszalt vagy kandírozott gyümölcsöt kevés rumba, konyakba (elhagyható) áztatnak,
és csokoládéba mártják - ugyanúgy csomagolható, mint a fentiek és még
ajándéknak sem rossz.
650 ft/30
dkg