Kevesebb konyhasó, kevesebb agyi katasztrófa2012-05-04 - 09:07:02
Csökkenne a magas
vérnyomással küzdő betegek és az agyi katasztrófák száma a dubaji Szív
Világkongresszuson részt vevő tudósok szerint, ha az élelmiszeripar nem sózná
meg annyira az ételeket.
A Harvard Egyetem kutatói 19 nagy ország statisztikai
adatait elemezték. Ez azt jelenti, hogy a világ népességének mintegy felére
vonatkozó lélekszámmal foglalkoztak. A számítógépes modellezés tanúsága szerint,
ha az élelmiszeripari vállalatok termékeik konyhasótartalmát átlagosan 10
százalékkal csökkentenék, illetve valamennyi ország illetékes hivatala adóval
terhelné a sok sót tartalmazó élelmiszerek árát, a szív- és érrendszeri
halálozás három százalékkal alacsonyabb volna. Ez azt jelenti, hogy évente
félmillióval kevesebben halnának meg világszerte, illetve az általuk vizsgált
államokban negyedmillióval kevesebb lenne a halálozások száma. A nem halálos
szélütések, bénulások száma pedig milliókkal csökkenne.
|
|