A Journal of the National Cancer Institute folyóiratban publikált tanulmányban kutatók 15, gyomorrákkal és kész húsételek fogyasztásával összefüggő tanulmányt vizsgáltak. A kész tanulmányok 1966 és 2006 közti időszakban készültek a világ több országában, Európában, Észak- és Dél-Amerikában. A vizsgálatokban részt vett emberek százait, bizonyos esetekben ezreit húsfogyasztási szokásaikról kérdezték. A résztvevők által elfogyasztott kész húsételek napi mennyisége 1grammtól 56 grammnál nagyobb mennyiségig terjedt. Az elfogyasztott mennyiségek összegzése után látható, hogy a hús-, különösen a szalonnafogyasztás növekedésével egyenes arányban nő a gyomorrák kialakulásának kockázata.
Az összefüggés vizsgálatakor azonban nem történt Helicobacter pylori fertőzöttség szűrése. A Helicobacter pylori baktérium gyakori kiváltó oka a gyomorrák kialakulásának.
A hír alapjául a ?Processed Meats May Up Stomach Cancer? cikk szolgált.