A kész húsételek fogyasztása növeli a gyomorrák kialakulásának kockázatát
2006-08-10 - 16:23:35

A feldolgozott húsételek, szalonna, kolbász, virsli, szalámi, sonka, füstölt és más eljárással tartósított húskészítmények rendszeres fogyasztásával egyenes arányban nő a gyomorrák kialakulásának valószínűsége, derül ki egy frissen közölt tanulmányból.
A Journal of the National Cancer Institute folyóiratban publikált tanulmányban kutatók 15, gyomorrákkal és kész húsételek fogyasztásával összefüggő tanulmányt vizsgáltak. A kész tanulmányok 1966 és 2006 közti időszakban készültek a világ több országában, Európában, Észak- és Dél-Amerikában. A vizsgálatokban részt vett emberek százait, bizonyos esetekben ezreit húsfogyasztási szokásaikról kérdezték.

A résztvevők által elfogyasztott kész húsételek napi mennyisége 1grammtól 56 grammnál nagyobb mennyiségig terjedt. Az elfogyasztott mennyiségek összegzése után látható, hogy a hús-, különösen a szalonnafogyasztás növekedésével egyenes arányban nő a gyomorrák kialakulásának kockázata.

Az összefüggés vizsgálatakor azonban nem történt Helicobacter pylori fertőzöttség szűrése. A Helicobacter pylori baktérium gyakori kiváltó oka a gyomorrák kialakulásának.

A hír alapjául a ?Processed Meats May Up Stomach Cancer? cikk szolgált.

(gondola)



További cikkek a témakörből
Medúzainvázió: 100 medúza egy négyzetméteren
2006-08-10 - 16:38:27

Betört, hogy zuhanyozhasson
2006-08-11 - 12:39:34

A bank páncéltermében felejtették a 85 éves nénit
2006-08-10 - 15:46:31

Menet közben elszállt egy repülőgép ajtaja
2006-08-09 - 15:09:14


Minden jog fenntartva! © CopyRight 2012.
Az oldalon szereplő információk felhasználása
csak az üzemeltető engedélyével lehetséges!

Best FM Szerkesztőség:
4024 Debrecen, Darabos u. 35.
Tel./FAX: (52)450-900


További elérhetőségek:
Játék: (52)500-540
SMS: 06-30-933-1046
E-mail: info@bestfm.hu

Zenei kérdések:
zene@bestfm.hu