Királyi szakács-választás Nagyszakácsiban2006-08-06 - 11:08:00
A csütörtöktől három napon át tartó versenyt 1993 óta minden évben megrendezik, amelyen korunk legjobb magyar és külföldi szakácscsapatai vettek részt, akik szigorú feltételek és szabályok mellett küzdöttek meg a "Királyi Szakács" címért. A királyi asztalra csak a XIV-XV. században használatos alapanyagokból, fűszerekből és korhű technikai eljárással készített ételek és italok kerülhettek. A "Királyi Szakácsok Nyomdokán" Hagyományőrző Egyesület ezen a héten immár 14. alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Királyi Szakácsversenyt a Somogy megyei Nagyszakácsiban. Az elmúlt három évhez hasonlóan idén is kiosztották a Királyi Borász címet is. Idén az időjárás is kedvező volt, így a korábbi éveknél is több látogató ment el a rendezvényre. A csütörtöktől három napon át tartó versenyt 1993 óta minden évben megrendezik, amelyen korunk legjobb magyar és külföldi szakácscsapatai vettek részt, akik szigorú feltételek és szabályok mellett küzdöttek meg a "Királyi Szakács" címért. A királyi asztalra csak a XIV-XV. században használatos alapanyagokból, fűszerekből és korhű technikai eljárással készített ételek és italok kerülhettek. További feltétel volt, hogy korunk minőségi követelményeinek és a higiéniai előírásoknak megfeleljenek az ételek, melyek évről évre szigorúbbak és komolyabbak. A verseny zsűrije a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség - amely egyben a rendezvény védnöke is volt. A zsűri véleménye szerint a 2006-os év Királyi Szakácsa címet, az azzal járó arany királyi pecsétgyűrűt és vándor királyi fakanalat Kocsis László Tibor, kapospulai szakács kapta. Ebben az évben a Wunderlich Pincészet nyerte el a Királyi Borász címet. A díjakat Wunderlich Alajos, a pincészet vezetője vette át, akit arany pecsétgyűrűvel és királyi borivó kupával jutalmazott a Királyi Szakácsok Nyomdokán Hagyományőrző Egyesülete.
|
|