Új eredmények a kakaó áldásos hatásáról2006-03-17 - 10:48:40
Holland kutatók újabb vizsgálattal támasztották alá, hogy a kakaó kedvező hatással van a szívre. A holland népegészségügyi intézet 470, 65 és 84 év közötti férfi részvételével folytatott vizsgálatot hosszú éveken át. A résztvevőket a vizsgálat kezdetén, 1985-ben alaposan megvizsgálták, illetve kikérdezték étkezési szokásaikról, majd ezt ötévente megismételték.
Az eredmények szerint a rendszeresen étcsokoládét fogyasztók vérnyomása általában alacsonyabb volt azokéhoz képest, akik nem éltek ezzel a nagy kakaótartalmú édességgel. Ugyancsak érdekes megoszlást mutatott az összesen 152, szívbetegségben elhunyt férfi az étcsokifogyasztás szempontjából. A legnagyobb mennyiséget fogyasztók körében csak feleakkora volt a halálozási arány a vizsgált időszakban, mint azokéban, akik nem ettek csokoládét.
A kutatók úgy vélik, hogy a kedvező hatásért a csokoládéban található antioxidáns anyagok, illetve a flavan 3 nevű olaj a felelősek. A kutatási eredményekre utalva a brit Kardiológus Társaság szóvivője óvatosságra intett. "Igaz, hogy a kis mennyiségben fogyasztott kakaónak kedvező hatásai vannak, de a hosszú távú hatásokat még senki nem vizsgálta. Mivel a kakaót nehezen tudjuk megenni por formájában, étcsokoládéból napi 100 grammot kellene megenni, ami óriási mennyiség. Természetesen nem javasoljuk a csokifogyasztás mellőzését, de úgy vélem, sokkal jobb módszerek is vannak a szív egészségének megőrzésére" - mondta a társaság képviselője a BBC-nek. (origo egészség)
|
|